MENU

Pomoc, niezbędne oprogramowanie

1. Wymagane oprogramowanie

Do prawidłowego wyświetlania kamer wymagana jest instalacja następujących programów:


UWAGA! Częstym powodem nie działania kamer jest nałożona blokada portów na połączenie internetowe. Występuje ona bardzo często w przypadku łączenia się poprzez sieci radiowe, telewizje kablowe oraz połączenia korzystające z proxy. Niekiedy blokadę nakładają zainstalowane programy ochronne Firewall.

2. Przypomnienie hasła

W celu wygenerowania nowego hasła wejdź na stronę:

https://www.worldcam.pl/password/email

oraz wpisz adres e-mail podany podczas rejestracji.


3. Dodawania kamer na listę "Moje ulubione kamery"

Aby wstawić skrót do kamery na stronie głównej wortalu należy otworzyć stronę z podglądem kamery, a następnie kliknąć w odnośnik "Dodaj do ulubionych".

ulubione kamery


Po powrocie na stronę główną kamera powinna automatycznie pojawić się na liście. Jeśli jej nie będzie należy nacisnąć klawisze F5 w przeglądarce Opera lub Ctrl+F5 w pozostałych przeglądarkach internetowych.

Przeglądarka musi mieć włączoną obsługę "ciasteczek". W momencie ich usunięcia lista ulubionych kamer zostanie wyczyszczona.

Aby usunąć kamerę z listy należy kliknąć w symbol [x] znajdują się po lewej stronie odnośnika. Kamera zniknie po odświeżeniu strony.


4. Import kamer do programu Google Earth

Jeśli nie masz na komputerze Google Earth, wejdź pod poniższy adres, a następnie ściągnij i zainstaluj program:

http://earth.google.com/intl/pl/download-earth.html


Po uruchomieniu programu wybieramy z menu górnego "Dodaj" -> "Link sieciowy".


google earth

Wprowadzamy nazwę dla warstwy np. "WorldCam" oraz poniższy adres:

https://www.worldcam.pl/kml/kamery.kml

Następnie wciskamy przycisk "OK"


google earth

Na liście po prawej stronie, w oknie "Miejsca" powinna się pojawić nowa pozycja "WorldCam". Jeśli będzie wybrana to kamery będą zaznaczone na mapie symbolem


google earth

Miłej podróży :)





5. Usunięcie konta

Przed usunięciem konta, należy najpierw zalogować się, a następnie przejść na stronę usuwania konta. Usuniętego konta nie można przywrócić.